10 underlige fakta om månen

10 underlige fakta om månen

Månen er en naturlig jordsatellit, og den er den femtestørste naturlige satellit i solsystemet.

1. Månen har ingen atmosfære, så dens overflade kan ikke ses fra Jorden.

2. Månens tyngdekraft er omkring en sjettedel af Jordens tyngdekraft, hvilket betyder, at du kun ville veje omkring en sjettedel på månen, som du gør på Jorden.

3. Forskere mener, at der er et hav af vand under månens overflade, der kan være lige så stort som Jordens oceaner tilsammen!

4. Det tager 29 dage at kredse om vores planet og 13 dage at rotere om sin akse – det betyder, at den altid præsenterer den ene side for os her på jorden, hvilket betyder, at vi aldrig kan se dens fjerne side fra vores udsigtspunkt her på jorden.

5. Den første person, der gik på månen var Neil Armstrong i juli 1969 – han sagde berømt "Det er et lille skridt for

Månen er mere end blot en satellit – det er en konstellation!

Månen er ikke bare en satellit. Det er også et stjernebillede, der kan ses på nattehimlen.

Månen er ikke kun vores nærmeste himmelske nabo, men den har også en forbløffende indvirkning på Jorden. Månens tyngdekraft får tidevandet til at stige og falde på Jordens oceaner, hvilket har en effekt på vejr- og klimamønstre.

Siden oldtiden har folk været fascineret af månens faser og dens mystiske udseende på vores nattehimmel. Men det var først i 1609, da Galileo Galilei opdagede, at månens faser skyldtes forskellige vinkler af sollys, der oplyste dens overflade – hvilket gav os mere indsigt i, hvordan det påvirker Jordens tidevand.

Hvad er nogle af de gamle overbevisninger om Månen?

De gamle grækere troede, at Månen var en gudinde ved navn Selene. De troede også, at Månen var datter af Hyperion og Theia, og at hun havde to brødre, Helios (Solen) og Eos (Dengry).

Ægypterne troede, at guden Thoth skabte månen. De mente også, at det er muligt for mennesker at blive udødelige ved at blive stjerner på Jorden eller på Månen.

Et par interessante fakta om månens cyklus

Månen er en naturlig satellit, som kredser om Jorden og er Jordens eneste permanente naturlige satellit.

Månen kaldes undertiden Luna, fra latin "Luna", der betyder "måne".

Månen kan omtales som "månen" eller "måneoverfladen".

Findes der liv på månen?

Månen er en naturlig satellit på Jorden. Det er den femtestørste måne i solsystemet, og den er blevet undersøgt siden oldtiden. Det er også en vigtig spiller i mange legender og myter over hele verden.

Der er mange teorier om liv på månen, men indtil videre er ingen blevet bekræftet. Nogle mennesker tror, at der kan være mikrobielt liv på overfladen, mens andre tror, at der kan være en form for vegetation eller endda dyr, der lever på den.

Vi ved ikke med sikkerhed, om der er liv på månen endnu, men vi vil aldrig stoppe med at lede efter det!

Registreringsnummer DK37407739